Satu lagi siri plat nombor telah diperkenalkan, UA. Bidaan untuk nombor UA 1 hingga UA 9999 kini telah dibuka sehingga 1 Oktober ini, dan keputusannya dijadualkan akan diumumkan pada 8 Oktober. Plat nombor UA hanya boleh didaftarkan di cawangan JPJ Wangsa Maju sahaja.

Walau bagaimana pun sekretariat pengurusan tidak meyatakan makna di sebalik UA, atau organisasi yang menguruskan bidaannya. Tetapi draf bank perlu dibuat ke “IM4U Plat”, di mana mungkin ia adalah organisasi yang sama dengan nombor siri khas IM4U, yang pernah diperkenalkan pada tahun 2013. IM4U bermaksud ‘Belia 1Malaysia’.

Tetapi bukankah kerajaan Pakatan Harapan telah mewartakan bahawa tiada lagi plat nombor istimewa yang dikendalikan oleh organisasi persendirian? Pada Mei lalu, menteri pengangkutan Anthony Loke berkata, amalan ini telah pun berakhir. Beliau menjelaskan, NGO yang mengeluarkan plat terbabit hanya membayar RM1 juta kepada JPJ, sedangkan kutipan hasil bidaan adalah sangat tinggi, dijangka sekitar RM20 juta.

Malah Kementerian Pengangkutan juga telah memperkenalkan siri plat nombor khas baru-baru ini, “Malaysia” yang berjaya mengutip keuntungan sebanyak lebih RM13 juta.

Malah pada Jun lalu juga, kementerian yang sama mengumumkan akan mengeluarkan siri nombor plat khas bagi setiap negeri, contohnya SELANGOR, KEDAH, PERAK dan lain-lain. Ia akan dikendalikan oleh JPJ negeri masing-masing. Pada mulanya, ia dicadangkan akan diperkenalkan pada September atau Oktober ini.

Antara siri nombor plat khas yang diperkenalkan sebelum ini ialah Q,FB,G1G-G999G, T1M, NBOS, G, Y, V, NAM, UUU, YA, KEN, XX, UU, SAM, K1M, PERFECT, RIMAU dan beberapa lagi.