Awal tahun ini, kerajaan mengumumkan siri plat nombor istimewa yang ditawarkan oleh NGO akan ditamatkan. Walau bagaimana pun, bagi siri plat nombor yang telah diluluskan sebelum pengumuman ini dibuat, ia akan diteruskan jualannya, dengan jangkaan hanya setahun sahaja tempoh yang diberikan untuk menjual dan mendaftarkan nombor terbabit. Dan antara siri plat nombor istimewa yang terbaru ialah siri IM.

Ia telah pun dibuka bidaannya sejak 1 hingga 22 Oktober lalu, dengan keputusannya diumumkan pada 1 November, sebulan yang lalu. Siri ini dari IM 1 hingga IM 9999, telah diluluskan untuk Persatuan Pengurusan dan Penyelidikan Alam Sekitar Malaysia (Ensearch), dengan jualannya diuruskan oleh Nfort MSC mewakili Ensearch.

Seperti mana kebanyakan siri plat istimewa yang lain, harga bidaan minimi, dan bagi digit tunggal (Diamond) ditawarkan pada harga yang begitu tinggi iaitu mencecah RM100,000, diikuti dengan digit istimewa, berganda, tiga berganda atau empat berganda (12,22,333,6666, yang dilabelkan sebagai Platinum) pada harga RM50,000. Untuk nombor Gold pula, untuk digit yang bukan berganda dan tiga atau empat digit, bermula dengan RM20,000.

Bagi Super Silver bernilai RM10,000, ia ditetapkan untuk tiga atau empat digit istimewa, dan Silver (RM5,000) dengan sekurang-kurangnya tiga digit istimewa. Akhir sekali, Super Bronze (RM3,000) dan Bronze (RM1,500), sekurang-kurangnya untuk nombor yang ditawarkan dalam siri ini.

Antara siri nombor plat khas yang diperkenalkan sebelum ini ialah E, Q,FB,G1G-G999G, T1M, NBOS, G, Y, V, NAM, UUU, YA, KEN, XX, UU, SAM, K1M, PERFECT, RIMAU, UA dan beberapa lagi.