SUV segmen-C Toyota Corolla Cross telah dijadualkan akan dilancarkan dalam pasaran Malaysia pada suku kedua tahun ini, menurut satu pembentangan korporat oleh UMW Holdings Berhad. Satu lagi berita yang menggembirakan, ia akan dihasilkan sebagai model pemasangan tempatan (CKD), yang mungkin akan menampilkan harga yang cukup kompetitif.

Toyota Corolla Cross ini dikelaskan sebagai SUV segmen-C, dan dihasilkan dengan platform TNGA-C yang sama dengan sedan segmen-C Toyota Corolla dan juga SUV segmen-B Toyota C-HR. Walau bagaimanapun, dalam hieraki model Toyota, Corolla Cross masih berada di bawah satu anak tangga satu lagi SUV segmen-C Toyota iaitu RAV4 yang lebih premium.

Jadi ketika dilancarkan di Malaysia nanti, mungkin boleh dijangka Toyota Corolla Cross ini akan berada dalam kelas ditengah-tengah antara Honda HR-V dan juga CR-V. Dan walaupun ia dihasilkan dari platform TNGA-C, Corolla Cross tidak diberikan suspensi double wishbone di belakang, sebaliknya hadir dengan sistem torsion beam seperti Honda HR-V dan Proton X50.

Model ini telah didedahkan buat pertama kali untuk peringkat global di Thailand pada Julai tahun lalu. Pada pasaran berkenaan, Corolla Cross dijana oleh enjin petrol tanpa turbo empat-silinder 1.8 liter 2ZR-FBE (boleh beroperasi dengan bahan api-flex) berkuasa 140 PS/177 Nm. Tiada sistem pacuan semua roda diberikan, di mana kuasa hanya dihantar ke roda hadapan menerusi kotak gear Super CVT-i.

Dalam pembentangan koprat ini ini juga menunjukkan bahawa lebih banyak model CKD dengan sistem hibrid elektrik akan diperkenalkan di Malaysia, dan ia turut mungkin akan melibatkan Toyota Corolla Cross ini. Bagi model hibrid, Corolla Cross menampilkan enjin petrol NA 1.8 liter 2ZR-FXE berkuasa 98 PS/142 Nm yang digandingkan dengan motor elektrik berkuasa 72 PS/163 Nm, memberikan kuasa keseluruhan 122 PS.

Selepas pelancaran Corolla Cross CKD tersebut di Malaysia, pembentangan ini turut membayangkan dua lagi model sedan akan dilancarkan pada pasaran tempatan pada suku keempat tahun ini, termasuk satu “Model GR” (Gazoo Racing) baru.

Untuk sedan pertama, ia berkemungkinan adalah Toyota Camry dalam versi facelift. Dan dengan mengambil petunjuk bahawa UMW akan memperkenalkan lebih banyak model hibrid CKD, Camry tersebut berkemungkinan akan ditawarkan dalam unit penjana hibrid dan diproduksi secara tempatan. Juga memandangkan buat masa sekarang Camry hanya ditawarkan dengan enjin 2.5 liter, versi facelift tersebut berkemungkinan akan menawarkan pilihan enjin lebih kecil dengan harga yang lebih rendah.

Camry facelift untuk versi 2.5 liter juga ada kemungkinan akan disegarkan dengan penggunaan enjin 2.5 liter Dynamic Force terkini yang menghasilkan kuasa 209 PS/250 Nm, bersama kotak gear automatik lapan-kelajuan. Sebelum ini kami diberitahu Camry sedia ada hanya dijana oleh enjin dan kotak gear yang diambil dari model sebelumnya kerana masalah pembekalan enjin Dynamic Force berkenaan.

Bagi Model GR baharu yang turut akan dilancarkan, ia masih lagi belum jelas. Setakat ini, dua model GR penuh iaitu GR Supra dan juga GR Yaris telah pun dilancarkan di Malaysia. Manakala untuk model generasi baharu Toyota 86 yang akan digelar sebagai GR86 masih lagi belum dilancarkan di peringkat global.

Jadi mungkin terlalu awal untuk kita jangkakan bahawa GR86 turut akan dilancarkan di Malaysia tahun ini. Namun mungkin kita boleh agak ia adalah satu lagi model GR-Sport seperti Vios GR-Sport yang dilancarkan di sini pada hujung tahun lalu. Mungkin UMW Toyota akan memperkenalkan sedan Corolla GR-Sport?