Senarai model-model kereta yang layak ke peringkat akhir bagi World Car Awards 2018 telah diumumkan, dengan pendedahan bagi semua calon akhir enam kategori yang dipertandingkan.

Sama seperti tahun lalu, enam kategori yang dimaksudkan ialah World Car of the Year, World Luxury Car, World Performance Car, World Green Car, World Car Design of the Year dan World Urban Car. Undian melalui peti rahsia akan dilakukan bulan ini melibatkan barisan seramai 82 orang juri yang terdiri daripada jurnalis automotif antarabangsa. (Tahun lalu hanya melibatkan 75 juri).

Tiga calon teratas bagi setiap ketegori akan disenarai pendek ketika Geneva Motor Show Mac nanti, dan pemenang akan diumumkan ketika New York International Auto Show penghujung Mac nanti.

Anugerah tahun lalu menyaksikan Jaguar F-Pace dinobat sebagai World Car of the Year 2017, yang turut membolot anugerah World Car Design of the Year. Kategori World Luxury Car menjadi milik Mercedes-Benz E-Class W213, sementara Porsche 718 Boxster/Cayman diumumkan sebagai pemenang World Performance Car.

Daripada senarai calon-calon yang ada, banyak model yang mempunyai ciri-ciri untuk muncul sebagai pemenang. Yang mana satu pula pilihan anda untuk setiap kategori?

World Car of the Year 2018

World Luxury Car 2018

World Performance Car 2018

World Green Car 2018

World Urban Car 2018

Design of the Year 2018

  • Citroen C3 Aircross
  • Lexus LC 500
  • Range Rover Velar
  • Renault Alpine A110
  • Volvo XC60